Voel jij je ook wel eens wiebelig?

Wiebelig. Dat gevoel dat je het even niet meer zo goed weet. Dat je daardoor ineens onzeker of gefrustreerd kan worden. Dat je blokkeert en licht in je hoofd wordt. En dat je je het liefst even wilt verstoppen om met rust gelaten te worden om alles even op een rijtje te zetten. Kortom het gevoel dat je stevigheid en grond onder je voeten nodig hebt.

De afgelopen periode was voor mij een tamelijk wiebelige periode. Veel keuzes, veel veranderingen, veel beslissingen in een korte tijd. Zeker niet slecht of naar, maar gewoon even veel. Te veel.

Reddingsboei
Deze periode ben ik goed doorkomen omdat ik mijn reddingsboei binnen handbereik heb. Dat wiebelige gevoel maakt mij namelijk duidelijk dat ik extra aandacht moet besteden aan goed geaard zijn. Of ook wel gegrond zijn. Om niet alleen maar in m’n hoofd te zitten maar vooral ook in m’n lijf en bij mezelf te kunnen blijven. Goed gegrond zijn geeft weer stevigheid, vertrouwen en helderheid. Je overziet het grotere geheel makkelijker en komt eerder bij je eigen wijsheid en innerlijk weten. Daarnaast zijn er nog tal van fysiologische voordelen.

Dit helpt echt
De stress rond wiebeligheid kan er voor zorgen dat je ademhaling hoog zit en je schouders achter je oren verdwijnen. Een quick win met instant resultaat is super simpel: schouders laag, voeten naast elkaar en een paar keer diepe zuchten. Ogen bij voorkeur gesloten en je aandacht naar binnen gericht. Geloof mij, dit werkt! Dit kan je verder uitbreiden door je aandacht naar je voeten te brengen en vervolgens een bodyscan te doen. Met je aandacht je lijf doorlopen. Of met je aandacht enkele minuten je ademhaling volgen. Alleen maar waarnemen. Niets meer dan dat. Breathe in, breathe out. Voel eens wat er gebeurt!

Wat nog meer? Bijvoorbeeld…
– meer tijd in de natuur doorbrengen
– tijdens het lopen je pas vertragen, vertragen en vertragen
– vaker de stilte opzoeken. Maar ook bewust stiller zijn (lees smartphone uit en off-line) waardoor je zelf ook verstilt
– yoga en ontspanningsoefeningen
– oefenen met buik- of middenrifademhaling
– schoenen uit, sokken uit en op blote voeten lopen
– met je handen lekker door de aarde woelen
– je voeten masseren met geurige olie. Zelf ben ik fan van Wood van Chi Natural Life
– liever en zachter zijn voor jezelf

Aandacht
Aan aarding en gronding besteed ik altijd veel aandacht. Zowel bij de Mind-Walkde coaching in de natuur als bij de opleiding natuurcoaching en de Time Out Outdoor dayretreat die ik verzorg is aarden een van de belangrijkste onderwerpen. Het helpt je razendsnel tot rust en tot jezelf te komen. Hoe meer je hiermee oefent, hoe makkelijker en sneller het gaat. Dat is geen rocket science. Het toverwoord is aandacht.

Doseren, vertragen, verstillen
Als bezig bijtje heb ik dit ook echt moeten leren om niet steeds uit de bocht te vliegen. Ik moest leren te doseren, te vertragen, te verstillen. Ik was bang dat m’n leven daardoor saai zou worden en ik m’n enthousiasme zou verliezen. Het voelde alsof ik moest kiezen. Maar niets is minder waar. Ik kwam juist meer tot en bij mezelf. Het gaat om en/en. En enthousiast en geaard. Dat geeft me ademruimte, vleugels en flow. Het gevoel dat ik leef in plaats van geleefd wordt. Dat gevoel wens ik jou natuurlijk ook. En ik help je er heel graag bij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *