Ze heeft het druk, erg druk, altijd!

Eerlijk gezegd weet ik de woorden niet meer precies die ze allemaal zei. Het was veel. Heel veel. De woorden vielen als een waterval haar mond uit. Ze haalde amper adem waardoor ze nogal hyper klonk. Gaandeweg werden er nog meer woorden in zinnen gepropt.
Ze heeft het druk, erg druk, altijd! Dat begreep ik wel uit haar verhaal.

Eigenlijk keek ik alleen maar naar haar. En ondertussen luisterde ik naar haar zonder haar woorden al te veel vast te willen grijpen. Meer tussen de regels door, naar wat ze niet zei of juist non verbaal. Ik zag haar. Haar hele lijf, haar hele wezen schreeuwde om rust.
En precies dat was haar grote verlangen. Rust in de tent. Rust in haar. Rust om weer overzicht en helderheid te krijgen.

Ze had inmiddels door dat ik niet zoveel zei en zij alleen maar aan het doorratelen was.
Zo zei ze het zelf. Ik ratel altijd door. Dat is wat ik doe. Ik ratel door en ik draaf door.

‘Kom, laten we even samen stil zijn’
Ze nam een hap adem om weer een verhaal te beginnen. Ik nodigde haar alleen maar uit om te gaan zitten. Even niets. Even samen stil zijn. Even niets hoeven, niets uitleggen of overtuigen, niets verklaren of analyseren, niets vertellen, niets bewijzen, niets vinden. Geen gelijk hoeven halen of verbaasd zijn. Even op adem komen en het verhaal even laten voor wat het is.

Alleen maar samen 5 minuten stil zijn. Zonder iets te willen veranderen. Niet aan ademhaling, niet aan een fysieke houding en zelfs niet aan gedachten. We zaten naast elkaar en keken eigenlijk alleen maar wat voor ons uit.

Naast me hoorde ik een hele diepe zucht. Gevolgd door wat gapen. En langzaam ontspande haar hele lijf. Haar gezicht werd zachter, haar schouders zaten waar ze horen en haar ademhaling zat niet meer in haar keel maar een heel stuk lager. Ze voelde haar voeten weer op de grond en landde meer in zichzelf.

Geen doel op zich
Die 5 minuten samen stil zijn maakte veel bij haar los. En dat is ook wat stilte doet. Het gaat niet om 5 minuten geen geluid maken. Stil worden en verstillen is geen doel op zich. Juist door even stil te worden verdwijnen ditjes en datjes die ons zo bezig houden en alle bijzaken die we zo belangrijk maken, naar de achtergrond. En komt er ruimte voor de essentie, daar waar het echt om gaat. En ergens, diep van binnen weet je je eigen antwoorden wel. Alleen, daar kom je dan even niet bij. Die worden letterlijk overschreeuwd door een heel verhaal. Het maakt daarbij overigens niet uit of je dat hele verhaal hardop uitspreekt of in stilte in je eigen, vaak volle, hoofd. Het verhaal neemt hoe dan ook alle ruimte in waardoor er amper ruimte is voor een ander ‘geluid’. Het geluid van je eigen wijsheid en intuïtie.

Voor Annemiek (zo heet ze) waren deze 5 minuten een verademing. Dit was wat ze bedoelde en waar ze naar verlangde. Even niets. Even op adem komen. Even een momentje voor jezelf. Of juist je hoofd even rust gunnen. Even uit de ratrace en de stortvloed aan gedachten en meningen. Het moordende tempo van reageren op alles en iedereen om je heen. Om weer bij je eigen gevoel en wijsheid te komen.

Jemig, dit zou ik veel vaker moeten doen! Was het eerste wat ze zei toen ze weer begon te praten. Ze werd er zelfs een beetje emotioneel van. Ze voelde ineens dat ze zichzelf zo te kort had gedaan door maar door te gaan en niet af en toe even uit te checken en letterlijk even stil te worden. Ergens wist ze dit natuurlijk wel. Maar tussen weten en doen zit soms een enorm gapend gat. Dat het zo simpel kon zijn en voor de hand liggend raakte haar misschien nog wel het meest. Het leek wel alsof ik toestemming kreeg om even niets te hoeven. Alsof er een knopje om ging.

Natuurlijk hebben we nog wel het een en ander uitgewisseld hoe Annemiek in haar dagelijkse volle leven meer rust kan vinden wanneer ze weer het gevoel had door te draven. Met deze 5 minuten-ervaring had ze een quick win in handen die haar zoveel inzicht heeft gegeven en haar zeker verder helpt om haar eigen natuurlijke balans te vinden.

Verlang jij ook naar meer rust en ruimte in je dagelijks leven en je volle hoofd? Vraag dan hier het gratis e-boekje Happy Silenceday aan. Met tips, suggesties en inspiratie voor meer verstilling in je leven. Of boek een Time-Out sessie. Natuurlijk kan je ook terecht met je coachvraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *