Shinrin-yoku, ofwel Japans bosbaden

Heb jij er al van gehoord? Shinrin-yoku, ofwel Japans bosbaden. Overal zie je deze term opduiken als de trend van 2018. Trend? Hype? Oude wij in nieuwe zakken? Het fascineert me. Dus duik ik er eens lekker in. Als natuurcoach en Mind-Walk trainer kan ik er natuurlijk niet omheen.

Met veel plezier lees ik het boekje Shinrin-yoku, de helende kracht van bosbaden van Annette Lavrijsen.
‘De weg naar een gezonder, productiever en gelukkiger leven leidt door het bos’. Dat klinkt mij natuurlijk als muziek in de oren. Volgens het Japanse principe shinrin-yoku (bosbaden) heeft de natuur niet alleen het vermogen haar bezoekers te verwonderen en te laten ontspannen, maar vergroot zij ook ons fysieke, mentale en emotionele welzijn. Het maakt daarbij niet uit hoe lang je in bad gaat, als je maar in bad gaat. Met aandacht!

Universeel
In het boekje beschrijft ze verder een serie eenvoudige oefeningen waarbij je de omgeving bewuster leert waarnemen en alle zintuigen getraind worden. En zo via de natuur weer in verbinding met jezelf kunt komen. Ik herken veel oefeningen uit m’n eigen Mind-Walk trainingen en natuurcoaching. Shinrin-yoku is in die zin niet nieuw. Het is naar mijn idee een Japans invulling van een universeel verlangen naar meer verbinding met je eigen natuur. Trend, hype, way of life het maakt mij niet uit. Zolang we de weg naar buiten weten te vinden mag het van mij alles heten. Ik ben er van!

Workshop Kennismaken met Shinrin-yoku, een spa voor body and soul
30 juni van 10-12 uur Landgoed Elswout, Overveen

We dompelen ons onder in de heilzame werking van de natuur.
Kom tot rust en ontspan in deze natuurlijke spa.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *