Spoel je mond

Juweeltje van een Ritueeltje #7

Spoel je mond

Eerlijk is eerlijk, ik beken. Ik moest er ook even doorheen. Maar ik houd van experimenteren en daar hoorde dit ook bij. Ik heb het over oilpulling. Je mond spoelen met sesam olie. Ieuw, ja olie. Wouw!
Niet het eerste waar je aan denkt als het gaat over Juweeltjes van Ritueeltjes en me-time. Het effect is echt wel geweldig. Ik heb het zelf geleerd tijdens een Ayurvedische detox week en pas het regelmatig toe.

Wat is oilpulling?
Simpelweg circa 20 minuten je mond spoelen met olie. Bij voorkeur biologisch, koudgeperste olie. Ik gebruik sesamolie. Maar kokosolie kan ook. Gebruik 1 eetlepel olie om je mond te spoelen. Beweeg de olie door je mond en laat alles aan bod komen. Je wangen, je tong, tussen je tanden, je keelholte, alles. Je hoeft niet als een gek te gaan spoelen of gorgelen.

Reinigend effect
In de Ayurvedische traditie behoort oilpulling tot een dagelijks ochtendritueel en mondverzorging. Regelmatige oilpulling is super gezond en reinigend. Je tanden worden witter en je mond echt schoner. Olie heeft een sterke antivirale en anti bacteriële werking. Spoelen met olie zorgt er namelijk voor dat schadelijke afvalstoffen worden geabsorbeerd. In de Ayurveda staat olie bekend vanwege zijn geneeskrachtige werking.
Nog nooit gedaan? Begin dan eerst met 5 minuten en bouw het langzaam op.

Gebruik het ook voor een small mind detox.
20 minuten spoelen is best lang. Dat geef ik toe. Toch is dat wel de tijd die voor oilpulling staat.
Ik gebruik die tijd om bewust met m’n aandacht naar m’n mond te gaan en te reflecteren.
Wat zeg ik? Wat spreek ik uit? Waar houd ik m’n mond waar ik juist wel iets had moeten zeggen? Wat stop ik in m’n mond? Wat kauw ik weg? Waar moet ik nog even op kauwen? Waarvan gaan mijn kiezen op elkaar? Die reflectie. In no time zijn de 20 minuten voorbij.

Wat je ook kan doen is 20 minuten naar buiten staren, even niks. Lekker mijmeren, verstand op nul.
20 minuten luisteren naar je lievelingsmuziek of beetje dansen, met je ogen dicht.

NIET DOEN!
Als je klaar bent met het spoelen van je mond, slik dan de olie NIET door! Echt niet doen. Dat is echt heel vies. Je slikt dan tegelijkertijd alle bacterien die je juist onttrokken hebt, weer door. Dus, spuug de olie gewoon uit. Spoel daarna je mond met (lauw) water. Of poets je tanden.

#juweeltjesvanritueeltjes
#me-time

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *